Spinal epidural Lipomatose – Komplikation til ureguleret hormonproduktion ved traumatisk hjerneskade

Spinal epidural lipomatose kan give rygmarvsskade som komplikation til traumatisk hjerneskade

Spinal epidural lipomatose kan give rygmarvsskade som komplikation til traumatisk hjerneskade

Spinal epidural lipomatose er en ekstremt sjælden komplikation til blandt andet manglende eller ureguleret hormonproduktion. Forkert hormonproduktion ses blandt andet ved traumatisk hjerneskade, hvor centre i hjernen der regulerer hormonproduktionen er enten ødelagte eller påvirket. Dette påvirker en for voldsom eller for lille hormon produktion.

Der findes meget ringe læsestof rundt omkring på nettet om spinal epidural lipomatose. En sjælden lidelse, hvor spinalkanalen fyldes med fedtvæv, der trykker på nerverne og giver smerter samt neurologiske udfald. Den hyppigste placering af en spinal epidural lipomatose (SEL) er i thorax området; denne kan dog også komme i nakke, lænde og halebensdelen af spinalkanalen. På MR scanningsbilledet kan radiologen se store mængder fedtvæv også udenfor spinalkanalen. Det er en meget smertefuld lidelse.

Det er vigtigt at holde øje med hormonproduktionen og de forandringer, du kan opleve på din krop. Bumser, uren hud, forandringer, kraftnedsættelse med mere. Der forskes ikke i SEL så der vides utroligt lidt om, hvad spinal epidural lipomatose kommer af og hvad man kan gøre ved det. De få ting, der helt sikkert vides at fremkalde spinal epidural lipomatose (SEL) er ekstrem fedme, prednisolon behandling (behandling med binyrebarkhormon) samt forkert hormon regulering. Er du først ramt af en epidural lipomatose, vil radiologen ofte finde den som et bifund og først når den har en anseelig størrelse – og du har haft udfald et stykke tid. Dette fordi det kan være svært, at få billeder af de små, finde strukturelle skader i ryggen.

MR scanning STIR med fund af Spinal epidural Lipomatose

MR Scanning med STIR indstilling med fund af stor grad af spinal epidural lipomatose i spinal kanalen.

Spinal epidural lipomatose og traumatisk hjerneskade – Vær opmærksom!

Har du haft en stor traumatisk hjerneskade med stor blødning og neurokirurgisk behandling, vil du altså muligvis være i risikozonen for at udvikle en spinal epidural lipomatose. Da der ikke er nogen der ved særligt meget om denne særlige lidelse, må der være en risiko forbundet med ureguleret hormonproduktion på samme måde, som der ses en risiko forbundet med personer, der er i behandling med binyrebarkhormon.

Der ses generelt den tendens, at personer der har været behandlet KUN! en gang med binyrebarkhormon, er udsat for at udvikle spinal epidural lipomatose. Altså er risiko væsentligt forøget ved den første behandling med binyrebarkhormon.

Ligeledes har den meget lille forskning, der har været peget på, at personer med hormonproblemer, også er udsat for at udvikle SEL. Her gælder det særligt personer, der ikke producerer eller overproducerer hormonet kortisol. Om det er i ligeså stor grad som personer behandlet med binyrebarkhormon, vides ikke. Ligeledes udgør ekstrem fedme en stor risiko. Faktisk har de personer, hvor fedme har været årsagen til udviklingen af epidural lipomatose, kunnet reducere deres SEL ved et voldsomt vægttab. De har ikke fjernet denne, men den er reduceret i størrelse.

Det er derfor uhyre vigtigt, at du og jeg med traumatisk hjerneskade er meget opmærksomme på vores hormonproduktion.

Behandling af spinal epidural lipomatose – hvad siger andre?

Hvad jeg selv har kunnet finde, i forhold til min egen situation, er kirurgisk behandling no-go – med mindre ens lipomatose er ekstremt stor og man slet ikke kan leve uden. Der er store risici forbundet med operation og generelt er der meget få, der ved noget om SEL. Ligeledes ved meget få noget om, hvorfor denne sjældne rygmarvslidelse udvikles. Det gør at kirurgisk behandling er et plaster på såret. Et plaster der måske bare falder af og skaber flere skader.

Istedet kan hjælpemidler, smertebehandling og udstrækning af en neurofysioterapeut lindre melder andre, i samme situation. Om det gør det for dig, vides ikke. Her taler vi om livskvalitet.

Leave a Reply