Dreng med traumatisk hjerneskade har ved slag mod hovedet pådraget sig tinnitus og lydoverfølsomhed

Slag mod hovedet kan give tinnitus og lydoverfølsomhed – Guide

 

Dreng med traumatisk hjerneskade har ved slag mod hovedet pådraget sig tinnitus og lydoverfølsomhed
 

Slag mod hovedet og nakken ledsages for en andel af de traumatisk hjerneskaderamte af tinnitus og lydoverfølsomhed. Nogle rammes kun af tinnitus og nogle af lydoverfølsomheden, som kan være en stor gene i forhold til socialt samvær.

 

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en meget generende og smertende hyletone, der kan få selv den mest hårdføre person til at holde sig for ørerne. Lyden kan for nogle opfattes som en ringen eller hylen, men fælles for alle er, at tinnitus enten kan være konstant eller varierende fra dag til dag. Tinnitus er en stor pine for den der rammes, fordi lyden i sig selv gør meget ondt. Ifølge en undersøgelse lavet af høreforeningen ledsages normal tinnitus af hørenedsættelse, hvor “traumatisk tinnitus” kommer efter hovedlæsioner eller eks. whiplash læsioner. I følge foreningens hjemmeside antages det, at ca. 20% af de tinnitus ramte er så plagede af deres tinnitus at de har behov for behandling.

Tinnitus forværres ofte ved høje lyde, socialt samvær med mere. Steder hvor der er mange forskellige lyde og hovedet skal koncentrere sig om at følge med i de forskellige lyde – sortere fra. Det limbiske system i hjernen modtager tinnitus signalerne, hvorefter disse forstærkes ud i hele kroppen. Dette gør at tinnitus kan opleves at skade både søvn og livskvaliteten helt generelt, da tinnituslydene i kroppen opfattes som faresignaler.

 

Tinnitus opstår ved hovedskader pga. skader i hjernen og i forbindelse med slaget mod hovedet. Det skal altså ikke forbindes med den tinnitus der er stressudledt.

 

Hvad er lydoverfølsomhed?

Lydoverfølsomhed er en nedsat tolerance i forhold til almindelige dagligdagslyde. Denne skyldes en forandring i den centrale bearbejdning af lydene. Når en lyd kommer til øret, vurderes denne ubevidst. Hjernen skal så sende de vigtige lyde videre.  Lyden sendes videre til den bevidste del af hjernen til korrekt bearbejdning. Det er disse lyde vi hører. De negative lyde får betydning i forhold til det limbiske system, hvor hjernen vil give udslag i forhold til symptomer som eksempel smerter. Her kan det gå galt hvis du er lydoverfølsom.

Har du i forvejen tinnitus er du disponeret for at få lydoverfølsomhed. Det samme gælder, hvis du har en hørenedsættelse.

 

Fem gode råd til dig, der har enten tinnitus eller lydoverfølsomhed efter traumatisk hjerneskade eller hovedlæsion

 

 1. Lad være med at isolere dig selv
  Det giver bagslag. Jo mere du isolerer dig hjemme, des dårligere bliver din livskvalitet. 
 2. Sluk ikke for lyden – Skru ned for den
  Husk at lydoverfølsomhed og tinnitus ikke forsvinder af, at du slukker for lyden. Den bliver bare værre! Så for din egen skyld, søg behandling hvis din tinnitus og lydoverfølsomhed er så slem, at du ikke kan nyde musik eller have samvær med vennerne.
 3. Prøv APPs mod tinnitus og bliv overrasket
  Der findes apps med naturlyde, du kan bruge når du skal sove eller når din tinnitus er på det højeste. De kan slukke noget af smerten. Du vil blive overrasket over deres effekt.
 4. Fortæl andre om dine udfordringer, istedet for at gemme dem
  Sig “Jeg har det svært med meget støj – men nu forsøger jeg – vil du hjælpe mig ud, hvis det bliver for meget?” At række ud til en veninde eller en ven kan virke som en stor mundfuld, men kan gøre at du ikke er den eneste ansvarlige. Tro mig, de kan se på dig at du har det svært hvis der er for meget støj.
 5. Brug hjælpemidler og løft din livskvalitet
  Der findes gode hjælpemidler til brug ved socialt samvær, så længe du er disciplineret, kan du få dit sociale liv tilbage langt henad vejen. Det kræver dog, at du er meget disciplineret med brugen og ikke slukker lydene helt – så vil din tinnitus og lydoverfølsomhed betinget af din hjerneskade bare blive endnu værre.

 

Hovedskader giver tinnitus - sådan føles det

 

Behandling af tinnitus og lydoverfølsomhed efter slag mod hovedet

En hel del af landets høreklinikker har specialiseret sig i behandling af både tinnitus og lydoverfølsomhed. Din egen læge kan henvise dig hertil. Vær forberedt på, at der er meget lang ventetid på at komme igang, idet mange står i kø i forhold til høreapparater.

Du bliver først udredt med en audiologisk undersøgelse – en høreprøve og en trykprøve af øret. Herefter vil du komme til en hørelæge, der har speciale i tinnitus og lydoverfølsomhed. Her får du svaret på dine prøver.

På sygehuset består behandlingen af dels en maskerbehandling – høreapparater med hvid støj samt apps til telefonen med beroligende lyde. Ligeledes bliver man fuldt først hver 3. måned senere hver 6. måned hvor man taler om hvordan det går, om smerter og ubehag og hvor meget man benytter apparaterne. Apparaterne skal helst benyttes omkring 4 timer dagligt.

Høreapparaterne ligner almindelige høreapparater men er specielle idet de udsender hvid støj. Er du meget generet vil hørelægen også tale med dig om anskaffelse af høreværn i forhold til det sociale. Der gælder dog reglen

 

Altid benytte høreapparaterne først og høreværn kun når høreapparaterne ikke er tilstrækkelige til at dæmpe støjen, så socialt samvær ikke skal stoppes.

 

Har du både tinnitus og lydoverfølsomhed, starter man med at behandle en ting ad gangen først. Behandling mod begge lidelser virker på den anden lidelse også.

 

Hjælpemidler mod tinnitus og lydoverfølsomhed

 

Der findes et antal hjælpemidler du kan benytte for at få en så normal hverdag som muligt. Tal evt. med din hørelæge om der er flere.

 

Apps til din smartphone

 

Oticon Tinnitus Sound

Nok den bedste App jeg har downloadet til min smartphone. Har et godt udvalg af forskellige naturlyde samt hvid og lyserød støj. Kan bruges hvis jeg ønsker anden lyd end den, i min masker. Indeholder også øvelser og del om muskelafslapning, som jeg dog ikke kan benytte, men som for andre dog kan være god. Meget brugervenlig.

 

Appens forside over funktioner for Oticon Tinnitus Sound

Oticon Tinnitus Sound er en app mod tinnitus. Her ses de lyde, der er i appen

Forsiden til Oticon
tinnitus sound App

ReSound Relief

Oversigt over lyde i GN Tinnitus ReliefNår der afspilles lyd i GN tinnitus relief App kommer der en lille cirkel frem, der viser hvor langt lyden har igenGN tinnitus relief er en advanceret APP med timer funktionEkstra funktioner i GN tinnitus Relief - Lær mere om tinnitusGN tinnitus relief rummer ekstra funktioner som giver brugeren mulighed for bl.a. guidet meditation

 

GN tinnitus Relief er en advanceret APP med mange funktioner såsom mulighed for at time lyde, lære mere om tinnitus og få hjælp til guidede meditationer, vejrtrækninger, aktiviteter med mere. Appen rummer mange ekstra funktioner, der kan være fede at have – men som ikke er nødvendige at have når man har tinnitus eller lydoverfølsomhed. Kan du godt lide at have ekstra funktioner skal du vælge FN tinnitus relief. Særligt hvis du ønsker den gode timerfunktion, der er handy hvis man har behov for at lindre tinnitus i forhold til søvn.

 

Tinnitus Høreværn

Høreværn mod tinnitus er ikke de store industrihøreværn, du normalt ville tænke på, hvis du hørte ordet høreværn. Det er istedet små ørepropper med filter, hvor filtrene typisk kan skiftes imellem 25 – 19 og 13 decibel støj. Dette fordi der så kan skiftes mellem støj til koncerter, i støjfyldt rum og ned til der, hvor støj bør være derhjemme. Høreværnene bør laves formstøbt til ørerne hvis de skal passe ordentligt. Har din hørelæge skrevet i din journal, at du bør benytte disse som hjælpemiddel, kan du søge disse som hjælpemiddel efter § 112 i serviceloven. Dette fordi at høreværn mod tinnitus vil kunne kompensere dig for en nedsat funktionsevne. Tinnitus og lydoverfølsomhed er lidelser, der reelt aldrig forsvinder og for mange der har gået med det i mange år, før de opdager at man kan lindre tinnitus og lydoverfølsomheden, ja så er skaden meget uudholdelig.