Intraventrikulær blødning kædet sammen med Syringomyeli

Intraventrikulær blødning disponerer til udvikling af syringomyeli

Forskerne har kædet den sjældne rygmarvslidelse syringomyeli sammen med to tilfælde, hvor patienterne har haft intraventrikulær blødning tidligere i deres liv. Det betyder altså, at det ikke kun er Arnold Chiari Malformation og rygmarvsskade samt et rygtraume, der disponerer til at udvikle den progressive og invaliderende rygmarvsskade.

 

Syringomyeli (syrinx) er en rygmarvsskade, der skyldes dannelsen af et væskefyldt hulrum i rygmarven.

En syrinx er fyldt med cerebrospinalvæske, der ellers normalt ville flyde frit i spinalkanalen. Dette sker ikke, når der dannes syringomyeli. En intraventrikulær blødning disponerer til udvikling af bl.a. hydrocephalus senere i livet samt epilepsi.

 

Lægerne i USA har kædet to tilfælde af invaliderende og en hurtigtudviklende syrinx sammen med to patienter, hvor eneste disponerende faktor er intraventrikulær blødning. At få en blødning i ventriklerne i hjernen, kan ændre på måden, cerebrospinalvæsken flyder, hvilket menes at skabe syringomyeli. Der forskes på verdensplan meget lidt i syringomyeli, hvilket gør at der vides meget lidt om hvad der egentlig giver syringomyeli og hvordan lidelsen reelt kan bekæmpes – ud over kirurgisk. Det er dog sådan, at drænage ved shunt, der indsættes i syrinx ikke fjerner de funktionsnedsættelser der er udviklet.

 

Har du derfor haft en intra-ventrikulær blødning og får kædelignende, pressende smerter, voldsomme nervesmerter, funktionstab, tab af muskelkraft, mærkelige udfald med mere er det en god ide at blive tilset af en neurokirurg. Denne kan tage en MR scanning.

 

I Danmark er det Birgitte Hansen på Rigshospitalet, der ved mest om syringomyeli. Bliver du udredt med fund af syringomyeli på andre sygehuse, skal du forvente de siger, at det er et bifund og at du ikke fejler noget. En syrinx giver dog udfald. En opretstående MR scanning kan evt. gøre det nemmere at se syrinx. Du kan af egen læge blive henvist til Birgitte Hansen på Hornbæk til kontrol med din syringomyeli.

 

Du se SMAC netværkets hjemmeside, hvis du ønsker at finde andre med syringomyeli eller syrinx.

Leave a Reply