Oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner – Kampen for et svar

Medserena oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner

Oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner: Længe havde jeg længtes for at få svar. Jeg var, som flere måske ved, blevet spist af med mange helt umulige forklaringer af læger i det danske sundhedsvæsen som rent ud sagt virkede ret uinteresserede i at finde sandheden om, hvad der skete dengang – og hvad betydning, det reelt har for mig idag.

Det bragte mig, af mange omveje, til at lære om teknikken bag UPright MRI og alle fordelene ved en oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner. Alene det at få billeder i positioner, der normalt fremkalder neurologiske udfald og smerte ved patienter med bl.a. rygskader samt at kunne lave deciderede funktionsundersøgelser, der fik nogle af de skader, som jeg havde fået at vide var svære at se, til at komme frem på et billede.

Der findes steder, hvor disse undersøgelser foretages og forskellige scannertyper. Jeg har fundet et netværk, der har stor viden indenfor netop funktionsundersøgelser af Columna og hjernen og deraf har jeg kunnet få den bedste undersøgelse. Jeg fik hjælp til at booke en tid hos Professor Francis Smith, der er kendt for bl.a. sine studier af nakketraumepatienter, ved Medserena i London.

Medserena har til huse i kælderen, i en høj bygning i Kensington. En dyrere bydel af London. Selve bygningen har rampe til hovedindgangen og flere elevatorer.

Oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner er mere krævende end en konventionel MR scanning

Salgstalen for en Upright MRI er, at denne er smertefri og god især for klaustrofobiske patienter. Har du været udsat for en ulykke og har du neurologiske udfald og smerter, kan du ikke forvente, at en oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner, Upright MRI, er smertefri eller fri for ubehag.

Det prøvede jeg selv, idet radiografen, der var særdeles omsorgsfuld, flere gange kom ind og spurgte om jeg var vågen eller tilstede i rummet. En sådan undersøgelse, hvor nakken skal roteres ud i planer, hvor jeg har et VÆLD af symptomer, for netop at kunne tilse strukturerne i nakken, er ikke videre behagelig. Det gælder ligeledes når nakken skal køres så langt tilbage eller så langt frem som overhovedet muligt. Men det er NØDVENDIGT.

Så for nogle er en oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner måske smertefri, men for de, der er særligt plagede, skal du altså forvente at alliere dig med PN piller efterfølgende og en seng.

At planlægge en tur for oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner

Turen til Medserena blev planlagt udelukkende med oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner for øje og jeg fik undersøgt hele columna totalis (fuld rygsøjle) på en dag. Det vil jeg ikke anbefale andre at gøre, da det er en EKSTREMT krævende undersøgelse og man virkelig skal være meget hård i filten mentalt, for at kunne gennemføre. Det er min oplevelse.

Planlægningen fik jeg hjælp til, og der blev booket et hotel, der var mere handicapvenligt end min ældrevenlige lejlighed. I London er taxi og uber handicapvenligt og chaufførerne er vant til at give en god service.

Der er en del, der skal være styr på op til en sådan rejse.

  • Godkendelse i forhold til rejseforsikring
  • Blå kort
  • Medicinattest
  • Lægeerklæring til hjælpemidler
  • Pladsanvisning i flyet pga. handicap – i nærheden af handicaptoilet og døre, så personalet, der skal løfte dig ind, ikke skal så langt.
  • Bestilling af special assistance (hjælp i lufthavnen) ved flyselskabet
  • Bestilling af medical bag (tilladelse til ekstra taske med et vist antal kilo pga. medicinske hjælpemidler ombord på flyet)
  • Bestilling af pund sterling
  • Bestilling af hotelværelse og bekræftelse af handicapbehov.
  • Evt. puder til flysædet

Det kan hurtigt blive meget stressende at skulle afsted, så det er vigtigt, der er styr på det hele. Det er en god ide, at booke i god tid, så det er muligt at få et hotel i nærheden af klinikken, der er handicapvenligt, til en god pris.

Hjælp, hvis du har en funktionsnedsættelse ved klinikken for Oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner – Upright MRI

Når du booker din aftale ved klinikken, vil du modtage en række spørgsmål, du skal svare på. Herunder er bl.a. din mobilitet.

På den måde planlægger klinikken, hvor mange medarbejdere, der skal til for at hjælpe dig. Klinikken i London har en MR kørestol, hvis du sidder i kørestol, som du forflyttes til, fra din egen kørestol. Du skal selv medbringe en hjælper, hvis det er nødvendigt.

I mit tilfælde ankom vi til klinikken og jeg var fuld af forventning. Jeg skulle underskrive et par formularer, der også skulle udfyldes, inden jeg blev assisteret til en trappelift. Her blev jeg forflyttet fra min stol til trappeliften og spændt fast, op ad trappeliften og op til en MR scanningsstol. Jeg blev herefter kørt ind på et toilet, hvor jeg kunne tømme min blære, da jeg skulle have en meget lang scanning.

I forbindelse med selve scanningen, skal man have alt med metal af. Det er ikke som i danmark, hvor du kan snyde og have bukser på. Metal giver artefakter på billederne.

Personalet hjælper dig af med tøjet og over i en kåbe og evt. hjemmesko, der står til din rådgihed. Jeg blev også hjulpet og jeg fik en vand med mig igennem forrummet og ind til selve magneten – den store scanner, hvor stolen køres ud og personalet hjælper dig med en forflytning fra MR kørestolen og over på den anden stol. Jeg blev kørt ind i magneten og en buzzer blev fastspændt.

Noget jeg aldrig har lagt mærke til er at jeg har svært ved at holde mit hoved. Netop derfor, fikserede den søde radiograf det til en støtte. Dette er åbenbart ikke unaturligt, med min type skade.

Selve funktionsundersøgelsen i MR scanneren – En kamp med sit indre.

Det gik først rigtigt op for mig, hvad jeg havde sagt ja til, efter fire MR sekvenser i neutral stilling med nakkecoil. Så begyndte de neurologiske udfald pga stillingen at blive intensiveret.

Når du sidder i en oprejst MR scanner, kan du ikke flytte dig. Du skal sidde bomstille, ellers skal de starte sekvensen igen – og det ønsker du for alt i verden ikke. Du må bide det i dig. Også selvom du oplever noget af det ledeste i verden må du tænke på, at det, der kommer ud af det, er godt. Det er det du mangler.

Imens kan du se en film over skærmen eller kigge på radiografen igennem glasset. Denne taler til dig efter hver sekvens eller hvis der noget rent helbredsmæssigt – eks. at du ser bleg ud, at hun eller han måske er i tvivl om at du besvimer mm.

Jeg er så stolt over, at jeg gennemførte scanningen. På trods af alle udfald, mod alle odds. På trods af at det var så utroligt hårdt. Jeg gik igennem. Det er sådan en utrolig personlig sejr, når man tænker på, hvilke odds der er imod. Det beviser, hvilken stærk psyke jeg har. Viljen til at finde sandheden.

Smerter der ikke kan sammenlignes..

Efter scanningen fik jeg rigtig god og omsorgsfuld hjælp. Jeg lider normalt af høje smerter, men det var ikke kun smerter, den var gal med efter den omgang. Alle mine neurologiske udfald skreg på en gang og jeg var så glad for, at min læge, havde sendt PN medicin med mig.

Efterfølgende blev det kun til lidt aftensmad og så direkte på hotellet og få hjælp til personlig pleje og at komme i seng. Selve scanningen tog mere end 3 timer.

Siden scanningen har smerterne været større i kroppen. Jeg tænker de skal ligge sig efter den omgang – og det er helt okay. Jeg har trods alt også udsat min psyke og min krop for en kæmpe prøvelse for, imod alle odds, at finde det, de danske neurokirurger og neurologer mente, jeg ikke ville finde.

Resultatet af at rejse for at få vished om skaderne

At have rejst for at få en oprejst funktionsundersøgelse i MR scanner har givet mig mere vished om mine skader, jeg pådrog mig i 1995. Det har givet mig mere forståelse, en rapport fra en verdensanerkendt radiologisk professor samt at det har givet mig nogle MR scanningsbilleder, jeg ikke kan få herhjemme. Var det turen, smerterne, ekstra intense udfald værd? Helt klart. Burde det være gjort noget før? Helt klart!

Resultatet har også gjort, at jeg med større sikkerhed nu kan forklare min omverden, hvordan de plejemæssigt skal håndtere mig. Det betyder helt konkret, at jeg kan forklare, hvad der er ok – og hvad der ikke er ok. Jeg kan nemmere sætte nogle grænser. Så er det lige, om de vil lytte til mig.

Det er en helt anden snak for et andet forum.

Det er ikke kompliceret, at søge lægehjælp af specialister, der har større viden og kompetence, end den vi har herhjemme. Det der er kompliceret, er at få egen funktionsnedsættelse med. Her må en hjælper kompensere for de funktionsnedsættelser, der giver en barriere.

Det er med at springe ud i det. Ellers får du aldrig et svar.

Leave a Reply