Cerebrospinalvæskens betydning for hjernens funktion – Forstå din hjerne

Cerebrospinalvæskens flow i hjernen - Ventrikelsystemet

Cerebrospinalvæske eller CSF væske, som det også kaldes, er utroligt vigtigt for både hjernens- og rygmarvensfunktion. At kunne forstå cerebrospinalvæskens betydning for din hjerne, vil betyde, at du kan begynde at kæde helt basale symptomer sammen med dit flow af cerebrospinalvæske i hjernen. Måske kan det gøre dig til en endnu mere top tunet patient.

Den væske, hjernen flyder i, kaldes cerebrospinalvæske. Den bevæger sig igennem de to første ventrikler videre igennem tredje ventrikel igennem en meget smal passage kaldet “Akvædukten af Sylvius” ud igennem 4. ventrikel, der formerer en tre små sprækker til subaraknoidal rummet og spinalkanalen. Cerebrospinalvæske kan absorberes af venerne i hjernens subaraknoidalrum, på overfladen af hjernen og sende Cerebrospinalvæsken tilbage i blodstrømmen. Når cerebrospinalvæsken når blodstrømmen sendes den til vores nyrer og lever og filtreres på samme måde, som kroppen ville håndtere anden væske.

Vores kroppe producerer ca. 500 ml. cerebrospinalvæske dagligt. Når kroppen fungerer normalt, er denne også i balance i forhold til produktionen af cerebrospinalvæske og absorptionen af denne i blodstrømmen.

Der findes en række lidelser, der kan påvirke flowet af cerebrospinalvæske. Det gælder bl.a. hydrocephalus, CSF leaks og spinale CSF leaks, spændingshovedpiner, Intrakraniel hypotension, Intrakraniel hypertension samt flere typer af hovedskader mm. Det er ikke unormalt, at traumatiske skader i hjernen kan give ændringer i cerebrospinalvæskens flow.

Intrakraniel Hypertension kan skyldes flow af cerebrospinalvæske

Hovedpine er i Danmark blevet en folkesygdom, ligeså migræne. Hovedpiner, der giver en følelse af at hovedet er ved at eksplodere, at hjernen ikke kan være i kraniet, at du føler du skal pille øjnene ud eller at de af sig selv ryger ud med voldsomme øjensmerter – måske endda synsforstyrrelser, voldsomme nakkesmerter med følelsen som en jernstang, der kører op og ned i nakken.

Intrakraniel hypertension kommer med en lang liste af symptomer

 • En ubærlig og ofte kommende hovedpine, der ikke lader sig behandle ofte sammen med opkast og kvalme,
 • Hovedpinen kan vække dig fra søvnen
 • transient altered vision særligt når du bukker dig forover eller bevæger dig
 • Højt tryk kan give papilødem samt dobbeltsyn
 • Intrakranielle lyde (tinnitus)
 • Stiv nakke og nakke smerter
 • Ryg og armsmerter
 • Smerter bag øjet
 • Intolerance for træning
 • Hukommmelsesproblemer
 • Fejldiagnosticeres ofte som migræne pga. meget få eller ingen fund ved neurologisk undersøgelse

Intrakraniel hypertension sker, når trykket i hjernen bliver for højt. Dette kan ske ved at cerebrospinalvæsken hindres i at løbe fra hjernen. Årsagen er ikke præcist videnskabeligt kendt endnu. Der findes dog skader i overgangen fra kraniet og til nakken, der kan hindre afløbet af cerebrospinalvæske.

Intrakraniel hypertension kan behandles medikamentielt, med lumbalpunktur med mere.

Hydrocephalus kan både opstå posttraumatisk men også som en neurologisk sygdom

Den sygdom, befolkningen kender mest til, der omhandler flowet af cerebrospinalvæske i hjernen, er hydrocephalus. Det er en sygdom, der både involverer over- og undertryk i hjernen. Når den opdages, har personen oftest overtryk i hjernen, men på grund af eventuelt shuntbehandling, kan patienten også opleve at have undertryk i hjernen.

Hydrocephalus kan opstå af tre forskellige årsager

 • Fordi personen producerer alt for meget cerebrospinalvæske, hvilket er uhyre sjældent
 • Fordi der er noget der obstruerer, altså forstyrrer flowet af cerebrospinalvæske
 • Fordi personen har en fejl i absorberingen af cerebrospinalvæsken ind i blodbanen

Medfødt hydrocephalus er, når personens ventrikelsystem ikke er korrekt udviklet. Sekundær hydrocephalus er, når personen i livet har fået hydrocephalus af eks. en skade, en sygdom mv.

Hovedsymptomerne er

 • Hovedpine
 • Kvalme
 • Opkast

Symptomerne udvikler sig med alderen på personen. Symptomer for et barn på 0 – 18 måneder er ligeså

 • Øget hovedomfang eller vækstrate (mere end normalt)
 • Blød plet på hovedet
 • Opkast
 • Lavt fødeoptag
 • døsighed
 • Øjne der bevæger sig nedad eller indad
 • Kramper

Symptomer for ældre børn og voksne er ligeså

 • Hovedpine
 • Sløret og dobbeltsyn
 • Dårlig koncentrationsevne
 • Dårlig muskel koordinationsevne
 • Forvirring
 • Inkontinens
 • Kramper

Det stigende tryk i hjernen kan give tryk på de optiske nerver, hvilket kan give strabisme. Strabisme er, når øjnene ikke er lige. Stirreparese, hvor patienten ikke kan bevæge øjnene sammen i en opadgående bevægelse samt nystagmus, pludselige unormale øjenbevægelser.

Behandlingen består som oftest af, at man indopererer en shunt, et særligt drænagesystem, der kan lade cerebrospinalvæsken flyde fra hjernen og til enten bughulen eller et andet sted i kroppen. Her kan det optages i blodstrømmen, som det ellers ville have været gjort.

Intrakraniel hypotension – Når der er undertryk i hjernen

Hovedsymptomet på intrakraniel hypertension, undertryk i hjernen, er voldsom hovedpine når du er i oprejst stilling som bedres liggende. Du kan opleve kvalme, opkast, dobbeltsyn og problemer med at koncentrere dig. Det er som om, hjernen suges indad. Du kan opleve nakkesmerter og nakkestivhed, smerte mellem skulderbladene, armsmerter, svimmelhed, nedsat balance, sensitivitet til lys og lyde, høreændringer såsom ringen i ørerne dæmpet hørelse, og nedsat mulighed for at kunne tænke klart.

Mindre fremkommende symptomer er synsforstyrrelser, ansigtssmerter eller følelsesløshed og ændringer i smagssansen.

Sjældne symptomer inkluderer demens, parkinsonisme (tremor og ændringer i gangarten), tetraplegi, koma og død.

Intrakraniel hypotension er en alvorlig tilstand, der fejldiagnosticeres ofte. Den kan skyldes overjustering af ventrikelshunts eller ventrikeldræn eller et hul i dura (hjernehinden). Dette behandles som CSF Leaks.

Nakkestivhed ved intrakraniel hypotension - ændring af flow i cerebrospinalvæsken

Dura – Membranen, der beskytter hjernen og nerverne i spinalkanalen

Dura Mater, som den også kaldes, er en tyk membran skabt af bindevæv, der binder hjernen og rygraden sammen. Dura Mater beskytter strukturerne og består af tre lag af membraner kaldet pia mater og arachnoid mater.

Udover at beskytte hjernen og rygraden samt holde sammen på strukturerne, holder Dura Mater også cerebrospinalvæsken på plads i både rygrad og hjernen. Hvis Dura af en eller anden årsag bliver “piftet”, eks. ved en epidural blokade, lumbalpunktur, kraniotomi eller bindevævssygdom vokser dura ikke altid automatisk sammen igen. Det kan kræve behandling-

CSF Leaks af cerebrospinalvæske – Lækager i hjernen og rygraden giver undertryk i hjernen

CSF leaks er for mange et meget nyt fænomen. Lægerne i Danmark ser ikke rigtigt ud til, at have taget det til sig. Der foregår stor forskningsaktivitet i USA, og Englænderne er startet med behandling af CSF lækager også. Verdens førende specialist i CSF Leaks hedder Schievink til efternavn og er hollænder, bosat i USA.

CSF Leaks er, når der kommer et hul eller en rift i Dura. Det kan være et meget lille hul, der for nogle giver store symptomer. Der skal ikke meget til, for at skabe undertryk – eller overtryk i det komplekse system, rygmarven og hjernen tilsammen udgør.

Symptomerne er stort set de samme som for patienter, der lider af Intrakraniel hypotension og intrakraniel hypertension men tæller ligeledes

 • Næseflåd
 • Saltet eller metalisk smag i munden
 • Følelse af drænage ned bag i halsen
 • Øget sekretion fra ørene
 • Kutan drænage af sinuskanalerne (Drænage ved abcess orofacialt)
 • Mistet evnen til at kunne dufte
 • Ændring i hørelsen eller ringen i ørerne

CSF leaks kan give kognitive problemer.

Hvis lækagen sidder i hjernen kan det gøre, at rygraden “suges opad – eller nedad” alt efter om der er tale om over eller undertryk..

Hvis lækagen sidder i rygraden kan det gøre, at hjernen suges nedad pga. undertrykket, hvilket kan give symptomer fra hjernestamme, medulla oblongata og lillehjerne alt efter hvor meget, der er “suget nedad”.

Der er eksempler på mennesker, der er blevet meget, meget dårlige af CSF Leaks, der er, når man har fundet ud af, at de har et CSF Leak er blevet behandlet, har fået det MÆRKBART bedre.

Har du CSF Leaks anbefales det først med hvile i sengen og et højt koffein indtag, da det er vidst, at et højt koffeinindtag kan virke konservativt sammen med hvile liggende. Du bør stadig se din læge.

Virker dette ikke, kan CSF leaks behandles med et “Spinal bloodpatch”, hvor patientens eget blod behandles og sættes ind, hvor hullet eller riften i dura er opstået. Sidste løsning er operativ. Du kan læse mere om CSF leaks på patientorganisationenshjemmeside CSF Leaks

Kvinde med voldsom spændingshovedpine efter ændring i flow af cerebrospinalvæsken

Spændingshovedpine – Skyldes måske forstyrrelse af flowet i cerebrospinalvæsken?

Utroligt mange danskere lider af hovedpine og særligt mange diagnosticeres med typen spændingshovedpine. Symptomerne er smerte og spændinger i hjernehinderne, smerte bag øjnene og smerte i nakken.

Der findes mange forskellige typer forstyrrelser af cerebrospinalvæsken, der kan give over eller undertryk i hjernen. Det er endda muligt, at have flere forskellige tilstande af tryk i hjernen på samme tid, hvilket gør det enddog mere komplekst. Er spændingshovedpine en folkesygdom eller svaret på en udiagnosticeret forstyrrelse af cerebrospinalvæsken, der giver hovedpine?

Det er svært at vide. Mange af symptomerne passer sammen. Kun ved at kunne identificere og vide, hvilke symptomer du har, kunne argumentere for dem og dermed kunne vælge de rette fagprofessionelle, har du mulighed for at få den rette behandling.

Dette er ikke lægeråd men ment som ikke-professionel hjælp på vejen mod at få det bedre. Mange har aldrig hørt om disse lidelser, der slet ikke burde være så sjældne i vores sundhedssystem. Alt for mange har hovedpine i flere år, uden at få reel relevant behandling og uden at deres reelle bagvedliggende problem afdækkes med dalende livskvalitet.

Meningen med dette blogindlæg er at informere dig om de forskellige lidelser, ændringen i flowet af Cerebrospinalvæske kan give. Det kan ikke erstatte en læge og det er ikke lægevejledning. Det er en god ide, at have sat sig godt ind i sine symptomer og have valgt en meget kvalificeret specialist, før man tilses for ændringer i cerebrospinalvæskens flow. Dette fordi lidelser ofte overses og fejlbehandles.

3 Replies to “Cerebrospinalvæskens betydning for hjernens funktion – Forstå din hjerne”

 1. Irene Ann Salces siger: Svar

  Super glad for at jeg læst den blog.
  Mine mand fik diskus prolaps operation i 8 år siden and fik kronisk smerte 2 uger efter. Lægen kan ikke forklare og vil ikke undersøge videre.
  Cerebrospinal væske symptomer passer alle sammen med den han kæmpe hver eneste dag.

  1. Kære Irene,
   Tusind tak for din ros.
   Jeg håber din mand får hjælp til sine symptomer.
   Jeg ønsker jer alt det bedste,
   De Bedste Hilsener
   Michelle

 2. Heine S. Andersen siger: Svar

  TAK, jeg tror lige jeg – uden jeg skal selvdiagnosticere mig selv, tror jeg ramte hvad jeg evt. fejler.
  Jeg fik tilbage i 2002 indopereret en shunt i nakken efter jeg havde haft en syringsdannelse i rygmarven, og dengang symptomer anderledes end dem jeg har haft i snart 2 år nu. Det kan sagtens passe at der efter nu snart 20 års “brug” er sket noget med min shunt, så spinalvæsken laver “ballade”.

  Jeg er lige blevet afsluttet efter et længere forløb hvor de har opgivet at finde ud af hvad jeg fejler.

  Jeg har undret mig over at man ikke har taget prøver af min spinalvæske i forhold til min ventil i rygmarven, den tror jeg ikke man har taget hensyn til. Eftersom det snart er 20 år tilbage jeg fik den sat ind nævnte jeg det selv i starten, men fordi man i forløbet fandt ud af at jeg havde haft en række blodpropper på hjernen fokuserede man ud fra det. Det betød i øvrigt at jeg fik lukket et hul i hjertet i sammenhængen.

  Jeg vil gøre en stor indsats for at de får fulgt op på ting i forhold til om min shunt ikke virker som den skal længere.

  TAK igen. 🙂

Leave a Reply