Botox-behandling mod spasticitet og fejlstillinger ved hjerneskade

Botoxbehandling i fuld virkning

Jeg har d. 17/8-18 været på sygeplejeambulatorium for bevægeforstyrrelser, OUH, for at høre mere om behandling af spasticitet og fejlstillinger som plager mig meget. Egentlig troede jeg vi skulle snakke baklofen pumpe, som var det jeg gerne ville tale, men det blev til Botox.

 

Botulinum Toxcin er meget kraftig nervegift, også betegnet pølsegift. I Danmark og udlandet benyttes det til behandling af bl.a. dystonisygdomme og andre bevæge-forstyrrelser samt spasticitet efter hjerneskade og multipel sclerose samt rygmarvsskade. I daglig tale Botox, er bestemt ikke noget legetøj, da det i høje doser kan lamme et menneske så det dør. Det benyttes ofte i skønhedsindustrien til at fjerne rynker – den dosis der benyttes på en neurologisk afdeling til en patient er 50 – 100 % kraftigere end den dosis, der benyttes på en skønhedsklinik. Det er fordi styrken er nødt til at være højere, for at man opnår virkning, når det gælder spasticitet og fejlstillinger.

 

Jeg mødte Dr. Botox en kold fredag morgen kl 930, i patienthotellets højhus på OUH. Jeg lever med 90 grader udadroteret ben i hoften på højre og et ben på venstre der er ved at rotere. Jeg er ramt af spasticitet i hele kroppen. Dr. Botox skulle vide en masse om spasmer, stabil spasticitet og neurologiske sygdomme i familien, neurologiske sygdomme hos mig, forflytningsteknikker mm. Han fortalte en masse skrækhistorier og til sidst spurgte han mig – Er du klar til at prøve?….

 

Nøj et gisp… Klar…. Til… At.. Prøve…? Noget der kan gøre mig mere skidt?????????????

 

Jeg kunne tydeligt se at han undrede sig over at jeg ikke havde prøvet botox før… Jeg fremstammede noget med, at jeg jo var kommet for at snakke om baklofenpumpe, som jeg ønsker mig… Men det ville han ikke gå ind i, så var jeg kommet forkert, det her var DR. Botox himself.

 

Gys…

Nå men jeg måtte jo gå all in – man har intet at tabe og Jobcentret ville helt sikkert brokke sig, hvis ikke jeg tog imod behandlingen. Så Jeg tog imod en injektion på hver side af hoften. Det tog noget tid for at finde ud af, at den skulle ligge der. Dr. Botox skulle hoppe rundt og lave bevægelser for at forsøge at få mig til at gætte, hvilken muskel der får mine ben til at rotere.

 

Men Dr. Botox måtte Sande…

 

At jeg er ikke neurolog med speciale i spasticitet.

 

Jeg tager ikke ansvar for muskler og botox. Så Dr. Botox udvalgte selv musklerne og fik mig placeret korrekt på lejet. Første stik gjorde ikke ondt, men selve botoxen der blev sprøjtet ind gav mig bivirkninger ved injektionen. Jeg blev hammer svimmel og dårlig. Injektionen i musklen i andet ben gjorde hammer ondt. Og nøj jeg blev svimmel og søsyg… Puha.

 

Dr. Botox glemte at fortælle…

 • at man ikke må ligge ned i 4 timer efter man har fået stukket botox
 • At man ikke må trykke på indstiksstedet eller ligge på det i minimum 6 timer efter – helst op til man skal i seng, da det så vil sprede sig ud i kroppen
 • Jeg fik ingen patient folder med bivirkninger og opmærksomhedsting…

 

14 dage efter botox – Botoxbehandling mod spasticitet i fuld effekt

 

Fejlstillede ben samme dag som botox er stukket

 

Her ser du mine ben, samme dag som botox er stukket i musklen ved hoften. Højre ben er roteret 90 grader i hoften hele vejen ned og venstre er begyndt at rotere. Dr. Botox har stukket 100 enheder botox i hvert ben.

 

Botoxbehandling i fuld virkning

 

Her ser du botox behandling i fuld virkning, samt hvilken muskel i hver side, Dr. Botox har injiceret botox i.

 

Rent praktisk har botoxbehandling af min spasticitet givet

 

 • Mindsket vrid i hofte, knæ og ankler
 • Mindsket smerter i hofte knæ og ankler
 • Resultater i forhold til udstrækning hos neurofysioterapeut
 • Pænere fødder

Vi er langt fra i mål, men jeg synes det virkelig er værd at være stolt over. Yippie.

 

Har du nogle oplevelser med botox behandling? Så del dem gerne under kommentarer…

2 Replies to “Botox-behandling mod spasticitet og fejlstillinger ved hjerneskade”

 1. Louise Holmer Lindehøj siger: Svar

  Hej, jeg er intresseret i at høre om du kender til private klinikker der udover overstående behandling. Mange hilsner Louise

  1. Hej Louise,
   Jeg ved at neurokirurgisk smerteklinik ved Frederikke Aabo udfører botox behandling. Frederikke er neurokirurg og ved derfor også noget om spasticitet og fejlstillinger. Det vil jeg næsten anbefale dig. Du kan finde hendes klinik på Neurokirurgisk smerteklinik .

   Jeg håber du får hjælp til det.

   De Bedste Hilsener

   Michelle

Leave a Reply