Barcelona, Cataloniens Perle – Kultur og vellykket handicaptilpasning

Barcelona, byen hvor mennesker i alle aldre, højder og med alle forudsætninger kan få store oplevelser ud af et besøg. Blot 2 timer og 50 minutters flyvetid fra Kastrup lufthavn finder du Barcelona, kulturperlen i Catalonien. Stedet, hvor respekten, empatien, ydmygheden og høfligheden er i højsædet. Kvaliteter ved det catalanske folk, man skulle tro var gået af fløjten i en storby som Barcelona – men som vælter en omkuld af bare taknemmelighed.

Barcelonas kulturperler, du bør besøge

La Segrada Família, Castalanernes store stolthed og den smukkeste kulturperle.

Kulturperler som La Sagrada Família, templet La Gaudi startede i 1300 tallet og som han aldrig nåede at færdiggøre på grund af hans tuberkulosedød, står som prægtige og enestående oplevelser, af den catalanske kulturarv. Templet er fuldt handicapvenligt, både for kørestolsbrugere men også for personer med andre handicaps. Har du ledsagerkort/dokumentation for handicap på over 35% kommer du ind ved betaling af 8 euro per person, der dækker audio guide.

La Seu, Barcelonas smukke gotiske domkirke

Ligeledes er det muligt at se den smukke domkirke, La Seu, der er opført i gotisk stil. Er du kørestolsbruger kommer du ind af siden, ved først at vise dig ved vagterne i fronten. Her er der gratis indgang for personer med et handicap på over 35%. Den smukke domkirke har krypter for bl.a. Jesus, Jomfru Maria og en lang række andre helgener samt apostle. Centret i kirken er imponerende udført med træudskårne sæder med våbensejl. Den er helt klart et besøg værd, når du ønsker at nyde roen samt udforske den kæmpe store kirke og alle de små rum, der eksisterer her.

Gade i det gotiske kvarter, Barri Gothic

Det gotiske kvarter, Barri Gothic, der omringer domkirken La Seu med sine små gader, er muligt at bevæge sig i med manuel eller elektrisk kørestol. Det er vigtigt at have for øje, at der er mange stigninger rundt omkring i Barcelona, så har du ikke mange armkræfter, er det en god ide med en hjælpemotor, eller en “skubber”. Befolkningen er ret søde til at hjælpe rundt omkring. Du vil i det gotiske kvarter kunne finde nogle af de ældste, gamle bygninger og gader tilbage fra middelalderen. Her er utroligt smukt. Du skal forberede dig på, at stenene på fortorv mv. ikke altid er helt lige – men jeg synes, det var væsentligt bedre end nogle steder i Danmark.

Gårdhaven ved udstillingen om Christoffer Columbus første rejsebrev til Kong Ferdinand og Dronning Isabella i Barcelona

I nærheden af metrostationen Jaume I (elevatoren) kan du se, hvad der ligner en gammel borg fra middelaldertiden. Den er uhyre smuk. På vejen mod domkirken, kan du slå et smut forbi en smuk gårdhave i en af de små gårde. Her kan du se en udstilling om Christoffer Columbus første kongelige brev til kong Ferdinand og dronning Isabella, der var med til at finansiere hans første rejse. Han havde vidste da ikke, han havde fundet et nyt kontinent, men beskrev fundet af flere nye øer; herunder Indien. Rejsebrevet er frit udstillet og historien forklares.

Du kan ligeledes på din færd finde flere frie kunstudstillinger.

Fælles for alle offentlige turistattraktioner i Barcelona er, at kan du dokumentere et handicap på over 35%, kan du få gratis indgang/reduceret indgang. Oftest er det gratis. Et ledsagerkort eller handicapparkeringskort kan udgøre dokumentation, da man i Catalonien kun får udstedt sådan dokumentation ved en handicapgrad på over 35%. Det er altså værd at huske at tage din legitimation med hjemmefra.

Smagfuld spansk mad, der vækker sanserne

Barcelona rummer en bred palette af forskellige typer af spisesteder. Du kan få alt fra traditionel spansk mad til kinesisk, italiensk. Har du lyst til en hyggelig aften ude på bar med en Estrella Dam og FC Barcelona, kan du se frem til at barerne ofte serverer pizza eller toast. Det er kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad Barcelona har at byde på.

Spansk paella med skaldyr

Det er muligt at prøve en velsmagende spansk paella med eks. sangria til. Er du mere til steak er prisen generelt lavere end i Danmark for at spise ude, du får ganske simpelt mere for dine penge.

Pizza davola - stærk pizza med spanske råvarer

Barriererne du ser i forhold til at komme ind på et spisested, skal du være klar over catalanerne ikke ser som dig. De er klar til at springe hurtigt til og hjælpe dig og eventuelt din hjælper, så du kan nyde din aften på lige fod med dem.

Det catalanske madmarked ved La Rambla, Barcelona

Barcelona rummer ligeledes et stort madmarked med frisk frugt, kød, fisk og skaldyr, krydderier, mad der laves så du kan spise det der, juice med videre. Det er en oplevelse at se catalanerne handle friske varer og nyde de kreative opstillinger af frugt – samt kød der ikke er pumpet med kunstig farve eller vand. Det er noget, der i særdeleshed adskiller Danmark og Spanien fra hinanden. Her er det nemlig ikke tilladt at benytte kødfarve eller vand til at pumpe kødet.

Offentlig transport i Barcelona – et netværk af offentlig transport der virker

Bystyret i Barcelona arbejder med meget stor tilgængelighed for personer med handicap. Det er noget, både indbyggere og turister kan mærke. Besøgende føler sig hjemme – man falder fuldt ind i landskabet og der er ikke en automatisk følelse af, at man ikke passer ind, som man kan have i Danmark.

Elevatorerne til metrostationerne i Barcelona er tydeligt markeret med prioriteret rækkefølge af, hvem der har fortrinsret. Dette overholdes.

Det er muligt at tage metroen i Barcelona, på nær 15 stationer. Der blev påbegyndt et stort arbejde i 2000 med at gøre Barcelona fuldt tilgængelig, formegentlig i forbindelse med de paralympiske lege. Der er elevatorer til alle stationer, på nær de 15, der ikke er tilgængelige, ligesom der er ramper op på nogle stationer, hvor der ellers vil være for højt fra platform til metrotog. Husk at orientere dig efter, hvor du skal stige af og på. Ofte er det forrest i toget. Der er mærket på døren med blåt og handicapsymbol, ligesom der er mærket i togvognen, hvor du skal placeres. Her er seler til fastspænding.

Busserne har alle ramper og et meget velfungerende netværk. Buschaufførerne er veluddannede i at benytte ramperne, og de er vågne efter, om der er mennesker, der skal benytte dem. Husk at placere kørestolen rigtigt og spænde denne fast.

Er man alene, vil jeg tro man skal være meget god for at kunne bruge både bus og tog alene. Det går meget stærkt og togene har et “gap”, altså et hul imellem selve perronen og toget. Man kan godt komme til at sidde fast alene. Generelt er catalonerne MEGET hjælpsomme og yderst respektfulde, men de ryk både busser og toge giver, samt evt. pladsproblemer mv. gør, at jeg vurderer, det er umuligt at tage dem derhjemme. De er dog mere handicapvenlige end i London.

Du har ligeledes mulighed for at benytte en handicaptilgængelige taxaer. Der er forskel her, i forhold til i Danmark, hvor handicaptaxaer er store busser. I Barcelona, blender du mere ind. Handicaptaxaerne kaldes “adapted taxis” og de koster det samme at køre med, som en almindelig taxa (hvilket også er en forskel fra i Danmark). Chaufføren er særligt uddannet til at håndtere personer med handicap, og bilen er en fiat panda/fiat duplo, der er bygget om, så der er bespænding, rampe og et særligt hejse system i bagagerummmet. Chaufføren sætter kroge i kørestolen, hvor der er en form for “seler i”. Han og selerne hjælper med at trække dig og kørestolen op ad rampen. Herefter fastspændes du som normalt samt får to seler på. Der bliver sat to rygstøtter om bagved. Det er en rigtig god og sikker løsning, man har udviklet. Der er ligeledes plads til kufferter mv.

Barcelonas handicaptaxaer er anderledes bygget end danske handicaptaxaer. De er store stationcars, hvor man fastspændes i bagagerummet og der sættes to bomme til ryg og nakkestøtte.

Vær opmærksom på, hvor meget de handicaptilgængelige taxaer tager for turen – og at de altid slår taxametret til. Det koster ekstra at køre til eks. lufthavnen, idet der er en form for “road tax” for at køre ind i lufthavnen, men det er til at overkomme.

Du har ligeledes mulighed for at køre med toget, tage kabelbanen ved Montjuic og nyde udsigten mv.

Bo handicapvenligt og giv noget igen

Illunion Bel Art er en del af Illunion Hotels samt Once group, der ansætter en person med handicap for hver anden medarbejder. Once Group er et spansk socialøkonomisk initiativ, der igennem mange år har arbejdet for at få handicappede i arbejde og dermed hæve deres økonomiske råderum – det startede med blinde og flere handicapgrupper er kommet med løbende.

Ilunion Hotels Barcelona - Et sted vi støtter hinanden. Handicaptilgængelige hoteller

Det betyder at kæden har en utroligt stor viden om forskellige både kendte og mindre kendte handicaps, om tilpasning, allergener og andre forhold, der er vigtige for et ophold, når man ikke er helt som alle andre.

Når du tjekker ind bliver du bedt om at udfylde et skema med dine allergener og dine handicap samt forhold, hvis der skulle ske en ulykke. Denne bruger de ansatte til at tilpasse dit ophold så godt som muligt. Du kan også altid tage fat i dem, hvis du skulle have behov for det.

Værelserne er utroligt handicapvenlige og der er tænkt på tilgængeligheden. Du kan bestille eks. lift fra en leverandør i byen, der kan levere denne til dit værelse, så du har lift under dit ophold. Sengen har en god højde, den er utroligt ergonomisk at ligge i samt nem for en hjælper at assistere dig ved og du får et badeværelse, hvor der er 100% kørestolsvenligt. Der er tænkt på selv de små detaljer. – Du kan betjene gardinerne – både mørklægnings- og de, der blot skal skygge lidt for solen ved panelet ved din seng, hvor du også betjener lyset og kan oplade din mobiltelefon.

Du kan lave sikre forflytninger med hjælp fra hjælper til og fra toilet, hvor du også kan få assistance. Der er MIA støtter ved toilettet. Der er også plads til en lift kan komme derhen alt efter dit funktionsniveau.

Der er et stort flot makeupspejl vinklet til kørestolsbrugere, hvor du kan klare aftentens og morgenens fornødenheder, samt en god vask.

Ved badet har man placeret tre ophæng, hvor du kan hænge eks. morgenkåbe eller andre nødvendige hjælpemidler. En lejet lift kan lifte dig ind på den badestol med armlæn, eller kørestolen kan køres til sidetransfer og det ene armlæn kan slås op, mens din hjælper assisterer i sidetransfer. Badestolen sidder fast ind i væggen. Kørestolen køres nu blot en halv meter bagud, hvor der kan trykkes på et forhæng – op og ned. Så kører et forhæng ned, hvor der ikke kan komme vand igennem.

Værelset er udover det udstyret med et lille skrivebord med stol, fjernsyn med mange kanaler, kaffe og the, køleskab hvor du kan opbevare eks. nødvendig medicin og andre ting du måtte have behov for, klædeskab med en holder til din kuffert, hvilket er super rart, når man er i kørestol, at kufferten kan komme op i højden.

Buffeten har et godt og velassorteret udvalg, hvis man vælger den til, i alt fra yoghurt (også naturel) til brød (også grovbrød), forskellige pålæg, frugt, juice, egnsspecialiteter, almindelig morgenmad med mælk, kager mv.

Ilunion Bel Art er designet med en praktisk, afblødet rampe med egen indgang.

I forhold til offentlig transport er der omkring 10 – 15 min til en hoved metro station, samt en hovedbusåre. Det går dog enten op eller ned ad bakke, så det kan anbefales at have en hjælpemotor med, hvis man har manuel kørestol eller leje eller elkørestol, hvis man ikke har en sådan. Alt dette er muligt at foretage i Barcelona – også i forvejen, ligesom det er muligt at leje hjælpemidler, så de leveres på overnatningsstedet, når du ankommer.

Det er muligt at tage bussen i nærheden ned til den anden metro ved La Sagrada Família og bushovedåre. Man ligger placeret lige imellem. Der er både købmand, apotek, restauranter, bar (der serverer lette retter som pizza) mv. liggende lige i nærheden. Området er dejligt stille og rart, så det er muligt at falde i søvn uden for meget uro.

Overnatning til dig, der har behov for sygepleje eller fortsat genoptræning

Mics Sant Jordi er et lejlighedskompleks i bydelen Sarria Sant Gervasi, omringet af hospitaler, universiteter og ikke så langt fra Sarría metro station (500 meter, ca. 7 minutter).

Lejlighedskomplekset tilbyder alt fra hjemmesygepleje 24 timer i døgnet, fuldt handicaptilpassede lejligheder hvor familien kan bo under ferien, varmtvandsfysioterapi, lægeassistance over forsikring, hospitalsbesøg samt hospitalsophold samt varetagelse af medicinering. Der tilbydes ligeledes et kommunikationssystem og det er muligt at kommunikere på flere sprog.

Der er mulighed for at følge træning i stedets træningsrum og med fysioterapeut mod merbetaling.

Lejlighederne har forskellig størrelse og indretning. Du booker efter dit behov i forhold til din familie, hjælpersituation og dit handicap.

Mics Sant Jordi er foretrukket af patienter, der rejser til Barcelona for at få foretaget neurokirurgiske indgreb på baggrund af stedets store og meget kompetente service, lejlighedernes indretning i forhold til handicap men også muligheden for samarbejde med læger.

Til og fra Barcelona med fly – Hjælp i lufthavnen så turen går smidigt

Barcelonas special assistance team har gule trøjer på med kørestolslogoet. De er særligt uddannede i forskellige handicap og har derfor særlig viden om bl.a. forflytning, bæreteknikker, hørehandicap, psykiske handicap mv. Når du lander i Barcelona, vil du, hvis du er PRM (Permanent reduced mobility) eller har behov for assistance fra flyet eller flysædet møde dem.

Barcelona lufthavn er KÆMPE stor. Det finder du hurtigt ud af.

Det sted, du og din hjælper/ledsager skal igennem securitycheck er til højre rundt om det normale securitycheck. Det foregå aflukket og mere diskret, idet mennesker med handicap ofte rejser med eks. personlige hjælpemidler som katetre, og andre specielle ting, de skal have med op i flyet. Personalet, der assisterer ved security check, er særligt uddannede til at visitere dig, og de kan forklare dig hvordan din bagage skal ligges i forhold til et security check. Det er nemlig ikke lige meget, hvordan den scannes, for om den går igennem. Du skal have skoene af, for skoene scannes også i scanneren. Hvis ikke du selv kan, hjælper personalet dig.

Personalet visiteret både dig og din kørestol eller din rollator. De benytter eks. forskelligt udstyr, der er lavet til at kunne undersøge dette ordentligt og de fortæller dig hvad de gør undervejs. Det er altså utroligt betryggende, at blive hjulpet igennem Barcelona Lufthavn.

Efter sikkerhedstjekket er skrankerne med Special assistance, hvor I kan møde jeres special assistance medarbejder ud til gaten. Han eller hun kan køre jer rundt i lufthavnen, så I også kan se den.

Ankommer du, kommer de to mand til at løfte dig af dit flysæde og over i flykørestolen. Er din egen stol ikke kommet ud af cargo hold, vil de som oftest tilbyde dig, at du kan låne deres stol, de kan køre dig til bagage bælterne, hvor din egen stol vil vente på dig. Der kan godt være forsinkelser på bagage personalet.

De har en særlig polstret flykørestol (hvilket er smart for os, der har tendens til tryksår), som de forflytter dig overi. Du kan være tryg – de har styr på situationen. Denne spændes du fast i, og de kører dig forsigtigt ud af flyet og til din egen kørestol, hvorefter du vil blive forflyttet/båret over i denne. Evt. bagage vil blive taget med fra flyet.

Special assistance ledsager dig til bagagebåndene for at hente din bagage. Her bliver du placeret ved nogle stole for at slappe af, mens de finder din bagage. Når denne er fundet, følger de dig ud af lufthavnen til evt. metro/bus/taxa, du skal til og hjælper dig ind i denne.

Deres serviceniveau er meget højt og de er dygtige til at samarbejde. Bliv ikke overrasket, hvis din special assistance medarbejder gerne vil samtale med dig.

På vejen hjem står special assistance team også klar til at hjælpe dig. Når du møder ved check in, vil dit flyselskab ringe til dem. Her vil de komme og følge dig igennem sikkerhedskontrollen, der er isoleret for sig selv for mennesker med handicap i Barcelona lufthavn.

Det er nemlig sådan, at man har udviklet en diskret sikkerhedskontrol for ansatte og personer med handicap. Her er det muligt at blive tjekket, uden blikke hvis man har hjælpemidler med af intim art. Personalet her er særligt uddannet til at håndtere og have viden indenfor handicap, ligesom de har specielle redskaber til at undersøge eks. kørestolsbrugere.

Det giver en følelse af sikkerhed, at man i Barcelona har valgt at gøre sådan. Herefter vil special assistance team følge dig rundt i lufthavnen indtil I skal ud og boarde. Ved boarding, vil du enten komme ud til flyet med en ambulift eller igennem tuben til flydøren.

Forflyttet til sæde i ambulift i Barcelona Lufthavn, Catalonien

En ambulift er en lift, der kan køre. Denne køres du ud til i din kørestol af special assistance team. Du kører med dem i ambuliften ud til flyet, der kan være ret langt væk, fordi Barcelona lufthavn er så stor. Ambuliften er speciel, fordi den er lavet til at kunne hæve op i niveau med flydøren og med en nedslåelig platform.

Når du er i niveau med flydøren, vil du blive flyttet over i flykørestolen, spændt fast, hvorefter Special assistance team vil køre dig over i flyet og forflytte dig over på din plads.

Det kan være en god ide at tage sider, pude og fodstøtter af din kørestol, så de ikke bliver væk i lastrummet på flyet. Disse placerer du i rummet over dit hoved. Herefter er du klar til at lette.

Special assistance teamet i Barcelona Lufthavn, Catalonien, har fået hævet ambuliften til niveau med flydøren. Special assitance team kan kendes på deres orange veste med handicap logo.

2 Replies to “Barcelona, Cataloniens Perle – Kultur og vellykket handicaptilpasning”

 1. Jytte Lind siger: Svar

  Jeg har skrevet før og kan nu fortælle, at jeg har fået diagnosen Hjernestammeinfarkt, som jeg pådrog mig i 1970 i forbindelse med en indsprøjtning, som gik galt, og hvor jeg kæmpede for at overleve.
  Jeg har hele livet været syg, hvor det er blevet betragtet som noget “psykisk”.
  Så sent som for en måned siden blev jeg henvist til psykiatrisk, hvor de igen kunne konstatere, at jeg ikke lider af angst eller depression. Jeg har været henvist dertil en gang før, hvor de konstaterede det samme.
  Min fysioterapeut kendte heldigvis min lidelse. Hun siger, at lægerne ikke kender min sygdom, fordi den er så sjælden. Jeg er ikke helt færdigudredt og skal bl.a. til undersøgelse med mit hjerte, da et af symtomerne er en speciel form for hjerteflimmer.

  1. Hej Jytte.
   Hvor er jeg glad for at høre at du er blevet udredt. Jeg håber du har fået mine emails.
   Hjernestammeskader efter apopleksi er faktisk en skade, der er relativt normal. Jeg hører flere og flere der får det påvist men ofte efter et meget kritisabelt forløb hvor man har overset skaden – og nogle er endda spist af med at symptomerne er stress eller psykisk.
   Viden i Danmark om hjernestammeskader er desværre meget meget lille virker det som om.
   Jeg vil skrive noget mere fremadrettet omkring det her med hjernestammen – da jeg selv også har en sjælden hjernestammediagnose.

   Jeg er glad for du stadig læser med.

   Jeg ønsker dig alt det bedste.

   Kh Michelle.

Leave a Reply